"A" kenyér - diéta nélkül
sponsored links
Házi kenyér
Elõtészta:
150 g BL5-ös liszt
150 g víz
7 g szárított élesztõ
Fakanállal összekeverni, nejlonba ?tállal együtt- behúzni. Másfél órát pihen.
A kenyér hozzávalói és elkészítése:
A dagasztógép edényébe:
320 g langyos víz
1 evõkanál kacsazsír
2 dkg só
5 dk Tönköly fehér liszt
5 dkg Teljes kiõrlésû liszt
5 dkg Bio tönköly búzaliszt (teljes kiõrlésû)
40 dkg Gyermelyi BL80-as liszt
Tetejére az összes elõtészta.
10 perc lassú keverés 2 fokoztaton, majd 3 perc 4-es fokozaton.
Lisztes felületre kiborítani, göbölyûvé formázni, kilisztezett kelesztõ tálba rakni.
45 perc pihenés a sütõben
Újra lisztes felületen átmozgatni a tésztát, gömbölyûvé formázni, s kilisztezett kelesztõ tálba rakni.
45 perc újabb pihenés a sütõben
Idõ leteltével lisztes felületre kiborítani, picit megformázni (ekkor már jó hólyagos a tészta) és 8 literes jénaiba helyezni.
Elõtte a jénai alját jól bespriccelni. A vizes jénaiba rakom a jól összegyûrt szilikonos sütõpapirt, majd a megformázott kenyér tésztát.
20 perc pihentetéskor bekapcsolom a sütõt és 230 fokra állítom. A kenyértésztát három helyen bemetsszem.
Amikor a sütõ elérte a 150 fokot, (ez kb 10 perc, de sütõ függõ) akkor a kenyértésztát és a jénai tetejét is jól lespriccelem vízzel és beteszem a félig felmelegedett sütõbe.
35 percíg így sül. Ekkorra jól megemelkedik a kenyér. A sütõ hõfokát leveszem 200 fokra és még 20 percig sütöm.
A kenyerünk kisült. Rácsra tesszük, és hidegre (én a lépcsõházba) tesszük, hogy szépen cserepesedjen.
Végeredmény egy szép cserepes 1,2 kg-os kenyér.